Educatia sexuala


Educatia sexuala este o parte importanta in cresterea sanatoasa a unui copil din toate punctele de vedere.
Dar cine stabileste cum si cand ii faci educatia sexuala copilului tau? Care sunt valorile de referinta?

Tu, Parintele, esti in masura sa stabilesti aceste criterii. Parintele stabileste calea cea mai buna de urmat de catre copiii lor si apoi trebuie sa ia masuri pentru a spori sansele copiilor de a porni pe acea cale.

Citeste mai departe »

Dar pentru a face aceste lucruri este bine sa te informezi. Intotdeauna informatia este adaptabila propriilor convingeri si mentalitati, propriei educatii, dezvoltarii copilului si gradului sau de intelegere.

Si pana la urma ce trebuie sa ii educam pe copii? Scopul este sa ii invatam sa inteleaga actul si faptele sexuale, sa inteleaga diferitele aspecte ale sexului si ale intimitatii omului dar si sa inteleaga ce sta la baza acestor relatii (loialitatea, devotamentul, respectul, increderea). Altfel spus trebuie sa le transmitem copiilor nu doar niste fapte mecanice care au loc in procesul sexual dar si un sistem de valori si convingeri cu ajutorul carora copilul sa inteleaga realitatea actului in sine Trebuie sa ii educam sexual la nivel fizic, emotional si spiritual.

Rolul parintilor este sa invete sa depaseasca greutatile legate de deprinderea copiilor cu responsabilitatea fata de actul sexual si de a ii invata cum sa fie fericiti din punct de vedere sexual. Trebuie sa depasim jena, stanjeneala, amanarile, inertia, ineficienta noastra in fata provocarii de a le vorbi copiilor nostri despre sex.